Like?:)

luni, 9 mai 2011

Tutun, religie, ecologie şi invers

Am impresia că la fiecare două decenii trebuie să apară un nou motiv, trendy, la care să adere masele. Dar aşa, vicios, precum fumătorii cu ţigările din tutun adevărat, alea de foi.
Pe meleagurile noastre, s-a fumat intensiv religie până prin 2005, vreme în care nu puteai să treci pe trotuarul de lângă curtea unei biserici că se oprea lumea brusc să se închine bolborosit de trei ori, că o dată nu-i de-ajuns (doi paşi după, îşi altoia odrasla şi-i zicea ceva de dulce, partea maternă), în trafic, mergând cu 20 la oră, trebuia să pui frână, că şoferul de la taxiul din faţa ta făcea fix aceeaşi chestie (apoi înjura vreun pieton), în autobuz luai coate de la doamne babe smerite care mai sugerau şi ceva mătănii (apoi continuau liniştite bârfa). De la o vreme văd că nu se mai închină toată lumea de trei ori când trece pe lângă biserici şi nu mai aud la sindrofii aşa de des şi de acuzator „ţin post”. Acum se poartă „vreau hrană eco/bio/organică”, „nu ucid animale ca să le mănânc”, „Dumnezeu nu ne-a făcut să mâncăm suflete”, „am trecut la raw vegan” sau cum s-o chema şi „trebuie să fim responsabili, să nu mai irosim resursele pământului”, timp în care emiţătorii cumpără de la supermarketul unde au venit cu maşina personelă salată trasă individual în vid, dar cu etichetă verde, castraveţi made in turcia „100% natural” şi apă evian, că aia autohtonă are nu’ş ce barbiduci toxici în ea. Evident, la juma’ de litru, dar mai multe sticle, că aşa e igienic.
Dacă aş avea putere, pe genul ăsta de ecologişti i-aş trimite să trăiască un an eco fără curent şi să facă agricultură bio cărând apă organică cu găleata de la râu. Da, ca-n secolul 19.
De-aş fi eu factorul de decizie, i-aş obliga pe religioşii închipuiţi să lucreze un an într-un spital de oncologie pediatrică.
Şi în mod cert, dacă aş avea bani, aş fuma ţigări de foi.

3 comentarii:

lapin de framboise spunea...

problemea care se ridică în acest post e mai multe: pe de o parte, popa, pe de alta salvarea planetei, ambele pe bază de fum de ţigară.
dar să le luăm pe rând şi în ordine:
popa: angajat al bisericii, având o leafă mică şi un venit satisfăcător, el are rolul în societate de a face slujbe religioase şi de a da cu tămâie acolo unde se adună spiritele rele, ca să le alunge, ceea ce e pe bază de aromoterapie, deci ceva eco sau cam aşa.
salvarea planetei: aceasta se petrece prin campanii publicitare, cum ar fi nu vă mai îmbrăcaţi ca bunicii din cromagnon, cu cojoace de miei şi păr de nurcă, folosiţi pungi de plastic biodegradabile, pentru sănătatea dumneavoastră nu mai aruncaţi tampoanele în WC şi feriţi-vă să mai consumaţi de la mac donald's. războaiele şi certurile în familie interzise între orele 14-17 şi 22-6 dimineaţa.
recomand haşiş ecologic. snobii pot să fumeze electronic.

Anonim spunea...

ciudat. ma obisnuisem in rolul anticristului de buna bucata de vreme. pentru ca nu fac cruci la kilogram, pentru ca nu postesc, pentru ca nu manifest un respect desavarsit pentru slujitorii bisericii. pentru ca ma simt intr-o padure mult mai aproape de divinitate decat in orice catedrala a mantuirii de neam. pentru ca ...
da' vad ca de la o vreme ne-am cam inmultit. sa fi fost doza de cucernicie prea mare chiar si pentru romani... sa sper ca intram intr-o alta etapa de maturizare?
cat despre ecologie si prospetii ei campioni calare pe suv-uri albe...ehei, chiar ca regret ca m-am lasat de fumat!

simf spunea...

@laura - mereu am stiut ca exista o romanie normala care nu asculta manele, nu mananca seminte pe strada si nici nu se-nchina de 1000 de ori pe zi, numai ca oamenii care fac parte din ea au bun simt si-si vad de treaba, ca atare nu-s prea vizibili. nu stiu daca incepem, ca natie, sa ne maturizam sau doar e la moda altceva acum.
mai bine ca te-ai lasat de fumat, acum, ca solidaritate, tu poti sa "fumezi" virtual.

:-D